Kitap Çalan Adam

İlk kitabımı 11 yaşında çaldım ve kitap parası kazanabilene dek devam etti bu!.. Genellikle fuarlarda çaldım, yakalanma ihtimalimin zayıf olduğu yerlerdi. Genellikle 2 kitap alıp bir kitap parası verdim. Yakalanma ihtimalimi çok zayıflattı. Kendimce yaptığımı hafifletmek için de çaldığım hiç bir kitabı sahiplenmedim; okuyup verdim birine, bıraktım bir yerde, elden ele gezerse belki diye... Bir işe başlayıp ödeşme vakti gelince, tam olarak nereden kaç kitap aldığımı bilmediğim için, kitap evlerine uğrayıp paralarını geri ödedim. Durumu anlatmak cok rezilce oldu. "Ben küçükken sizden epeyce kitap çaldım, şimdi ödemek istiyorum, nasıl helalleşsek?" Gülümsediler çoğunlukla "çocukluk" dediler. "Kitap çalan adam kötü olmaz" dediler. Ödeme yapmamı kabul etmediler. Ama şimdi ki çocukların da kitap yürütme hakkı olsun diye ortalama kitap sayısınca fazla ödedim.






Bu hikayeyi niye mi anlattım dersiniz? Bundan bir yıl evvel 12 yaşında ki küçük Ebru okulda kitap çalıyor. Ve öğretmenleri küçük Ebru'yu suçluyor. Buna dayanamayan Ebru intihar ediyor. 


Biri hırsızlık yapsa ayıplanır, suçunun cezası verilir. Söz konusu kitap olunca musamma  göstermeli insan. Yada kitap çalmaya fırsat vermeden, olanın, olmayana verdiği ortamlar yaratabilmeli. Biri okumak için kitap çalıyorsa eğer suçlu herkestir çünkü. ..
''Bir önerin var mı?'' diye sorsanız. Evet. Çok basit bir önerim var, derim. Fırınlarda, çiğ köftecilerde hatta cafeler de başlayan 'askıda' projesini kitaplar içinde başlatmalı diyorum. hee ne dersiniz?



Yorumlar

  1. Bence de başlatılmalı herkes okuyabilmeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk destek sizden :) Teşekkür ederim. Herkes yaşadığı yerde bunu başlatmalı...

      Sil
  2. Çok güzel bir düşünce umarım hayata geçer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel desteğin için teşekkür ederim, iyi ki varsın :)

      Sil
  3. ay ben de çaldım kitap ya lisedeyken bikaç defa sona ilginç gelmedi bıraktım, çalabildiğimi anlayınca bıraktım :)

    YanıtlaSil
  4. :))) Deep sen çok yaşa emi. Çok tatlısın :)

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir fikir. Kitapçılar ve sahaflarla anlaşmak lazım. Tabi bir de bu insanların güvenilir insanlar olması:) Bizim lise hocamız İzmirde bir proje başlattı.Kitap bağışı kampanyası ile toplanan kitaplarla bazı hastanelerle anlaşarak yatan hastalara ücretsiz geçici kütüphane yaptırdı.

    YanıtlaSil
  6. Dersteğiniz için teşekkür ederim. Ögretmeninizinde o güzel yüreğine... Böyle öğretmenlere ihtiyacımız var.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

AUZEF Mİ? AÖF Mİ?

Yazımı Kışa Çevirdin (Leyla'm)

Sinead O'Connor