''Kuşlar''

       Antik çağ yazarı  Aristofenes   oyunu olan  ‘’kuşlar’’  oyunu,  Atina’nın  sıkıntılı  günlerinden  kaçan  iki  kafadarın  gökyüzüne  kuşların   diyarına  sığınmasını  anlatıyor.
       Soyluluk,  hakimlik,  düzen gb  kavramların  insanların  amacına  hizmet  etmesi,  doğal  yaşantıyı  nasıl  değiştirdiğini  ele  alan  güzel bir  oyun. Bu  kavramların yasalaştığı  bir dünyadan kaçan   iki kafadar,  kuşların  dünyasında  kendine  yer edinme  çabaları  ve  kuşlar tarafından   kendi   fikirlerini   kabul  ettirmeleri  sonucu   yeni bir düzenin kurucularıdır artık. Bu düzende; yeni roller, ilah, yüceltme, hizmet gibi kavramlar kuşların hayatına girmiştir. Her şeyin yolunda gidildiği, evrenin sahibinin kuşların olduğu sanıldığında işler sarpa sarar.
Lakin  ters  giden  bir şeylerin   olduğunu   fark ettiklerinde   bütün  kuşların  çıkan  savaş  sonucu   hükümdara  yem olmuştur.   Çünkü  bu  iki  kafadarın,  kuşlar ve  kendileri   için    kurduğu   dünyanın  amacında  dünyaya  hakim olmak  vardır.              
     Hakim  olmayı  istemek,   doğal düzeni  bozmak  ve  kendi  amaçlarına   hizmet  eden   yasalar koymak  demektir. Bu da   siyasal   oyunlara,  taht  kavgalarına, bazı  istikrarsızlığa  neden olur. 








Bu oyunun Balık versiyonunu, hikaye şeklinde  yazmaya niyet ettim. Kafamda ki yazıyı toparlaya bilirsem güzel bir şey sunmuş olabilirim. Bakalım bu yazı için kaç günümü feda etmem gerekecek.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

AUZEF Mİ? AÖF Mİ?

Yazımı Kışa Çevirdin (Leyla'm)

Sinead O'Connor